Programma (allround) duiven.

 

Ik ben gestart met duiven van liefhebbers die in de jaren 90, tot de absolute top van Europa behoorden. Ik zocht toen duiven die in staat waren op alle afstanden kop te vliegen met als specialiteit de dag fond  (500-750 km). Ik vind de dag fond het meest eerlijke spelletje wat de duivensport ons te bieden heeft. Ook zocht ik naar duiven die afstamde van echte kweekkoppels, of dicht in familieverband waren gekweekt. Duiven met zoveel mogelijk dezelfde voorouders in de afstamming. Alles wat ik aanschafte werd voor de kweek gebruikt of (als ze als jonge duiven aangeschaft waren) soms verwijderd. Ook vind ik het belangrijk dat duiven een bepaalde overcapaciteit hebben wat betreft hun actieradius, zodat bij één of andere rampvlucht alles uiteindelijk toch weer thuis komt.

 

Wim Nederstigt (Havenith koppel)

Ik ben begonnen met duiven van Wim Nederstigt uit Bergambacht. Wim Nederstigt had het soort duiven op zijn hok die ik zocht en dat was gebaseerd op enkele echte kweekkoppels. Deze duiven voldeden aan de eisen die ik mezelf had gesteld. Een bepaald kweekkoppel, had bij Nederstigt mijn speciale voorkeur en dat koppel noemde Wim zijn Havenith koppel. Diverse kinderen uit dit koppel vlogen 1e prijzen tegen duizenden duiven op de dagfond en zware midfond.

Een van deze kinderen vloog de 1e provinciaal vanuit Chateauroux in Zuid-Holland, maar ook de 1e prijs vanuit Bergerac. Een andere zoon vloog een kop prijs vanuit Perpignan.

 

Dirk Verstoep

In dezelfde periode vloog er in Bergambacht nog een kampioen met een grote K, zijn naam was Dirk Verstoep. Deze beschikte over een ongelooflijke super duif “de 79 “, deze doffer werd niet op de dag fond gespeeld omdat hij daar gewoon te goed voor was. Maar zijn nestmaat de “80” vloog 3 keer de 1e prijs vanuit Bergerac (900 km), echte allround duiven dus. Ik kocht de “79” van Dirk toen hij stopte met de duivensport en tevens een broer en zus van de “79’. Ik kweekte uit 2 kleinkinderen van de “79”. De “Sprint 1” deze doffer vloog 6 maal de 1e prijs in groot verband en vloog kop op alle afstanden. Toen ik hem verkocht aan Marcel Sangers kreeg hij een nieuwe naam “Hayabusa King”. Een andere topper “Sunstar” van Harm Vredeveld, komt uit broer en zus. Deze broer en zus had ik al ingeteeld gekweekt uit een zoon van de 83 (broer “79”) maal een dochter “79”. Deze duiven waren dus al zwaar ingeteeld en toen nog eens broer en zus op elkaar. Daaruit werd “Sunstar”geboren, samen met zijn geweldige zus die eigenlijk net zo goed presteerde. “Sunstar” vloog op een loei zware Derby Morlincourt tegen 19.533 duiven de 1e NPO.

Dat zegt denk ik genoeg over de klasse van de “79” van Dirk Verstoep.

 

Combinatie H&O

Ik kruiste de Nederstigt- duiven met de Verstoep-duiven en kweekte daaruit diverse toppers, zowel bij mijzelf als voor Bertus van de Horst in Gouda. In diezelfde periode beleefde de combinatie H&O zijn hoogtepunt en presteerde wat mij betreft het beste van heel Nederland op de dag fond. Ook hun duiven waren gebaseerd op een kweekkoppel (18×28) en enkele goede kwekers. Ook deze duiven hadden een hele grote actieradius en schrokken niet van 900 km. Bij hun kocht ik een hele ronde van de kwekers en van een bepaald kweekkoppel kocht ik er 4. Ik liet ze als jonge duif uitvliegen en aan het eind van het seizoen, selecteerde ik er 5 voor het kweekhok en deze 5 kweekte alle 5 top. Jaren heb ik met deze 3 bloedlijnen aan de top van Zuid – Holland gevlogen.

 

Kees Bosua (“Autokoppel”)

Toen kwam Kees Bosua in zicht met zijn “Autokoppel”, ook dit was één van de beste kweekkoppels ooit. Deze duiven voldeden ook helemaal aan mijn eisen. Ik kocht 6 duiven uit dit koppel en ook deze inbreng voldeed weer prima. Eén van deze duivinnen uit het autokoppel, het “Asduifje”stond gekoppeld aan de “Ballerini” ( 1e nat Orleans). Uit dit koppel kocht ik 2 doffers en ook deze kweekte weer geweldig. Ik speelde in deze periode in 6 jaar tijd maar liefst 46 x de 1e prijs in groot verband. In 2004/2005 vlogen mijn duiven maar liefs 9x op Teletekst en dat tegen duizenden duiven.

 

Jan Nooijens

In 2007 kreeg ik bij Hans Gelderbloem enkele duiven in handen van Jan Nooijens uit Poppel (België) .Ik was zwaar onder de indruk van de kwaliteit van deze zware midfond duiven.

Na kennisgemaakt te hebben met Jan Nooijens,  heb ik ook deze duiven in mijn stam gebracht.

Ook deze duiven waren allemaal heel dicht verwant aan elkaar. Toen Jan stopte met de duivensport kocht ik zijn allerbeste duiven, waaronder de twee Asduiven van de Hafo club Turnhout. Mijn superstar “108”werd geboren uit één van mijn eerste kruisingen met de Nooijens -duiven.

 

De laatste jaren zijn geen nieuwe duiven ingebracht, maar wel vaak halve Van Zon duiven die dan terug gekruist worden op de basis zoals:

 

 • “Super Jozef”, (basiskweker) gekweekt uit Van Zon duif gekruist met een duif van Romain Legiest Oostakker (zus beste as duivin Duitsland Ernst Nebel).
 • “Franka” van Ko Eusman, zij vloog 2e Nationaal Frankfurt /ad Oder en is tevens nestzus 1e NPO st.Quentin 27.034 d.
 • “Kyra” van Bernard van Oerle, zij vloog 1e NPO Bourges 6045 d .
 • “Bonte Mirjam”van Johan Stok jr, zij vloog onder extreem zware condities 1e NPO Bourges tegen maar liefs 13.490 Zuid Hollandse duiven.
 • “Zusje Karin” volle zus “Karin” zij vloog 1e int Chateaudun tegen ca. 50.000 duiven voor Henk en Mike v/d Haar.

 

 


Een selectie van mijn kweek- en vliegduiven

 

Truth

94-1573664

is één van de absolute stamvaders van het hok en door mij aangekocht bij de combinatie van Hemert Ouwerkerk in Nieuwendijk. Vader van Truth was de “700” beste asduif van heel Nederland en komt uit een familie van alleen maar 1e prijs winnaars tegen duizenden duiven. Bij mij alleen is hij vader en grootvader geworden van

 • 1e Peronne    17.932 p
 • 1e Ablis        14.331 p
 • 1e P Max      17.884 p

In derde generatie,

 • 1e Chalons   40.506 p
 • 1e Tours       11.270 p
 • 1e Quentin   27.034 p
 • 1e Pommer   11.302 p
 • 1e Chateu       7.500 p
 • 1e Creil        19.996 p

en nog veel meer, teveel om op te schrijven.

Ook de vader van Bonte Mirjam is gekweekt uit 2 kleinkinderen van “Truth”.

Winner

95-1998278

won heel veel 1e prijzen en was gewoon een kanjer. Miste nooit zijn prijs en heeft ook nog nooit een nacht buiten geslapen.

Een zoon en kleinzoon zijn top kwekers bij de familie Poelstra. Winner zit in bijna al mijn duiven gekweekt.

Affection

96-2629041

is dochter autokoppel Bosua en was bij Rick Ros een voortreffelijke kweek duivin. Toen Rick op een tentoonstelling een dochter van haar aan mij liet zien,wist ik meteen dat ik deze duiven in mijn stam in wilde voeren. Spieren die top belasting aan kunnen en een hele dag kunnen vliegen zonder een krimp te geven. Een dochter van haar was bij Rick al een van de beste duivinnen van Nederland (Zittertje).Rick had dit “autokoppelduifje” echter al verkocht aan Jan Hermans maar via Kees Bosua kon ik haar terug kopen. Ik kocht haar dus en al haar kinderen die te koop waren. Al deze duiven hebben bij mij  1e prijswinnaars gegeven. Haar beste bewezen dochter was het “autoduifje” ze won o/a een auto op een mooie dagfondvlucht van uit Montauban (ruim 900 km) in Zuid-Holland. Ze won bij Rick Ros o/a

 • 4e    Montauban  7440 d   (912 km)
 • 11e  Bordeaux    8149 d   (870 km)
 • 14e  Bordeaux    4132 d   (870 km)
 • 15e  Bergerac   12.956d   (840 km)
 • 27e  Bordeaux    9277 d   (870 km)

en won de “auto” op Montauban. Affection heeft zeer goed gekweekt en haar genen zitten nog door veel van mijn duiven.

Hayabusa King

99-2363846

was een topper en vloog 6 keer de 1e prijs in groot verband .Was een topper op de vitesse maar miste op de dag fondvluchten ook nooit. Hayabusa King heeft door zijn dochter “275”een grote invloed gehad op mijn stam duiven.

Kaja

02-1638919

vloog onder prachtige condities een 1e NPO Tours en ik heb haar dat volgende jaar voor de kweek gehouden. Kaja heeft haar vertrouwen altijd waar gemaakt en haar kinderen bleken eigenlijk overal toppers te geven. Op haar afstamming staat vermeld wat ze allemaal heeft gekweekt. Kaja is ondertussen een waardige stam duivin geworden.

Superstar 108

07-2145108

vloog de 1e prijs provinciaal vanuit Creil tegen net geen 10.000 duiven onder werkelijk schitterende condities. Zonnig en bloedheet !! Ze vloog 8/9 zuivere 1e prijzen in de sterkste club van Zuid-Holland ,één keer arriveerde ze samen met haar nichtje (New Kaja) vanuit Mantes Jolie. Ze vielen tegelijk op de klep en vlogen minuten vooruit in de club en 8 en 9 tegen meer dan 12.000 duiven. Dit is voor mijn gevoel haar 9e eerste prijs alhoewel ze toen de 2e in de club vloog.

Bonte Mirjam

09-1192759

vloog de 1e NPO vanuit Bourges tegen meer dan 13.000 duiven .Bourges was een loei zware vlucht maar ook een prachtige vlucht. Warm en onder een brandende zon was ze de enige duif van het hele concours die een snelheid van 70 km per uur wist te behalen. Het concours stond maar liefs een uur en drie kwartier open .Dat zegt genoeg over haar kwaliteit en haar klasse! Veertien dagen later speelde ze op een makkelijke Chateauroux de 12e NPO tegen bijna 10.000 duiven. Dit nadat ze minuten had rondgevlogen omdat ze niet durfde te vallen.(tuin zat vol met wachtende vrienden) Bonte Mirjam is gespeeld door John Stok jr uit Dordrecht. Bij hem werd ze ook al beste vitesse duif van Nederland (categorie jeugd).

Beste jonge duif van Nederland 2016 ( Mitchel Vervelde) is gekweekt uit een zoon van Bonte Mirjam.

We hebben Bonte Mirjam direct gekocht van de familie Stok toen deze stopten met de duivensport.

Deze duivin is subliem gespierd en een prachtige duif.

Hennie

11-1754331

vloog de 1e prijs provinciaal Mantes Jolie tegen meer dan 13.000 duiven .Hennie is een fantastische kweekduif en o/a moeder van Jannietta.

Hennie is een kleindochter van Hayabusa King maar ook van mijn grijze superkweker “04”.

Deze geweldige duivin is één van mijn toppers!

Mike

11-1754375

is een van mijn beste kweek doffers en gekweekt uit een zusje van “Karin”.

“Karin”vloog bij Henk en Mike v/d Haar de 1e tegen meer dan 50.000 duiven.

Mike vloog in een korte tijd een hele reeks kop prijzen op de dag fond vluchten.

Na verhuizing direct op het kweekhok geplaatst en hij kweekt subliem.

Dorethe

12-1630019

vloog ook onder prachtige condities de 1e NPO Ruffec. Ze had 14 dagen daarvoor al de 8e NPO Vierzon gevlogen en 14 dagen daarvoor al de 20e  NPO Bourges. Dorethe is een geweldige vliegduif en kleindochter Kaja en ook nog eens prachtige gebouwde kweekduif.

Jannietta

12-1630097

vloog als jonge duif de 4e GP der Junioren Sens tegen 13.004 duiven. Ze vloog toen ook de 1e prijs in het rayon van Gouwe en IJssel.

Als jaarling vloog ze wekelijks top en zeker op de midfond. Na een aantal midfond vluchten stond ze in de top 3 beste midfond duif afd 5. Op Mantes Jolie vloog haar moeder Hennie de 1e prijs provinciaal. Jannietta vloog vlak achter haar maar bleek later niet geconstateerd te zijn. Jammer anders had ze ruim op de eerste plaats gestaan. Nu zakte ze naar de 20e plek. De daar op volgende week vloog ze weer zo vroeg dat ze weer naar de 5e plaats steeg. Jammer voor haar ging de laatste midfond vlucht niet door maar werd afgelast. Ze werd nu 5e beste midfondduif afd 5. Normaal gezien was ze met voorsprong beste midfond duif afdeling 5 geworden.

Jannietta is al moeder van Dan (beste asduif Fond pv de Witpen 2016) een topper waar ik veel van verwacht.

Ronny

13-1958004

is ook een een prachtige kweker en een halfbroer van mijn 3 beste duivinnen ,Ronny vloog op een prachtige teletekstvlucht vanuit Peronne de 1e prijs tegen 5710 duiven in de kring Gouwe en Ijssel.

Hij vloog toen de 6e van 36.365 d

Ronny vloog in 2 weken tijd in de club

1e 342 p Peronne       1220 m  prachtig weer met NO wind.

De volgende week

1e 271 p Moeskroen   2065 m regen en ZWwind op staart.

Ronny is halfbroer

1e NPO  Ruffec

1e prov Mantes

1e prov Creil.