Referenties

In de loop der jaren zijn er heel veel liefhebbers geslaagd met duiven die afstammen van door mij gekweekte duiven. Ik ben nooit echt commercieel bezig geweest en heb mijn duiven altijd een beetje exclusief gehouden. Ik heb nooit duiven te koop aangeboden of een verkoping gehouden.

Als we dit in ogenschouw nemen doen mijn duiven het behoorlijk goed in duivenland. Ik durf met zekerheid te stellen dat als mijn duiven terecht komen bij goed presterende liefhebbers mijn duiven een verrijking zijn voor ieder top hok.

Een aantal voorbeelden die tot verbeelding spreken zijn.

 

Bertus v/d Horst, Gouda

Bertus v/d Horst is het eerste grote succes verhaal!, Bertus en zoon Peter speelde al jaren ver onder de middelmaat en zij kregen bijna jaarlijks de fc knudde bokaal, zijnde de slechtste liefhebber van hun club in Gouda. Toen ik naar Gouda verhuisde en lid werd van postduivenclub “het Centrum” kwam Bertus in beeld. Bertus was de barkeeper van de club en vroeg me om hulp. Hij wilde beter gaan presteren. Hij vertelde me dat hij overal dure duiven had gekocht en dat het toch maar niet wilde lukken. Na enige biertjes stemde ik toe en enkele dagen later selecteerde ik een kleine 100 duiven, die praktisch allemaal door mij naar de poelier werden door verwezen. Er werd een nieuwe start gemaakt en een nieuw hok gebouwd op een volkstuintje naast de spoorlijn. Daar was geen water en geen stroom aanwezig. Toch speelde Bertus vanaf dag één met zijn nieuwe duiven en mijn adviezen de sterren van de hemel. Bertus was herboren en veranderde in één jaar van een grote krabber in een groot kampioen. Mijn 1e ronde jongen duiven gingen jaarlijks naar Bertus toe. Toen Bertus 7 jaar later stopte ( zijn gezondheid liet verder spelen niet meer toe) kocht Bram Kooy in eerste instantie het hele hok. Dat deed Bram omdat hij een bepaald koppel graag wilde hebben en dat lukte hem op deze manier. Later werden de duiven openbaar in Gouda verkocht en was het een drukte vanjewelste! Overal uit Nederland (en Gouda) kwamen duivenliefhebbers om duiven te kopen. Op mijn uitdrukkelijk  advies kocht vriend Kees Trouwborst 3 duiven op deze verkoop. Duiven die door mij waren gekweekt en waar ik blind vertrouwen in had. 2 grijze/schimmel doffers (vader en zoon) en een kras duivin. De grijze zoon had op de kras duivin gestaan en daar kwam de beste jonge duif van de kring Gouda uit. Bij Kees wilde het niet zo vlotten met zijn 3 aankopen en enkele jaren later ruilde ik de drie v/d Horst aankopen met Kees voor een aantal Steketee fond duiven. Ik koppelde de grijze vader nu op de kras duivin en verkocht 2 duiven uit dit koppel aan Harm Vredeveld waar ze de sterren van de hemel speelde en de naam “Silverboy” en “Silvergirl” kregen.(een ander jong uit dit koppel werd vader 1e NPO  Arras 11.406 d.)

 

Leuk detail, Willem de Bruyn kocht ook een jonge duif op de verkoping van Bertus v/d Horst. Dat was een grijze duivin uit het koppel dat Kees Trouwborst op mijn advies terug had gekocht. Het was dus een zusje van de beste jonge duif van de kring Gouda. Enkele jaren later kwam ik Willem de Bruyn tegen op de prijs uitreiking van de kring Gouda in Stolwijk. Willem liet mij vol trots een prachtige foto zien met daarop de beste oude asduif van de kring Gouda. Het was een schitterende grijze/schimmel duif gekweekt uit de aankoop op de verkoping van Bertus v/d Horst.

Ik heb nog een ansichtkaart op zolder liggen met als opschrift “Groeten uit Reeuwijk” gestuurd door Piet Schenkels. Piet was in die jaren de grote kampioen van duivenclub “het Centrum” in Gouda. Ik speelde in die tijd alleen grote fond en voorspelde Piet dat ik Bertus v/d Horst ging helpen en dat ik hem kampioen ging maken. Piet moest daar hartelijk om lachen en nam mij niet echt serieus. Op de ansichtkaart gestuurd door Piet enkele jaren later complimenteert Piet mij met mijn voorspelling omtrent Bertus. Piet had net gehoord dat Bertus maar liefst 3 duiven voor Leen Boers had (die op dat moment de vroegste melding van de kring Gouda had). Zal de ansichtkaart van Piet altijd bewaren.

 

Mari Rietveld, Lexmond

Mari en zijn vader Marius zijn liefhebbers die ook bij mijn duiven aanschafte en daar direct geweldig mee presteerden. Veel top noteringen en enkele NPO/Nationaal overwinningen werden gewonnen door duiven gekweekt uit de door bij mij aangeschafte duiven.

De “Jonge Baron” (1e int Bergerac 40. 305 duiven) bijvoorbeeld, is gekweekt uit 2 duiven die door mij zijn gekweekt.

Mari verkocht een aantal jonge Van Zon duiven aan de comb.Hauser-Krijgsman uit Gorinchem. Zij speelden met 2 nestmaten op oude pennen gelijk op TT in afd.7. Het duivinnetje van dit koppel werd bij Hauser / Krijgsman een super kweekduif en gaf daar de ene na de andere provinciale topduif.

 

Harm Vredeveld, Coevorden

Harm was al een begrip in de duivensport maar wilde beter presteren op de dagfond en zwaardere midfond vluchten. Hij was onder de indruk van de kwaliteit van mijn duiven en kocht een dikke 20 late jongen. Deze laatjes waren te laat voor de nalijn en werden door Harm opgeleerd op de taartvluchten waar ze gelijk hun kwaliteit lieten zien.

Het daar opvolgende jaar werden deze laatjes op oude pennen gespeeld op de oude duiven vluchten.

Deze laatjes deden het ongelooflijk goed en presteerde ver boven de maat en maar liefst 4 keer stonden ze op TT en dat tegen niet geringe concurrentie. Op één van deze vluchten Le Mans 780 km had Harm 21 duiven mee, 18 door mij gekweekte laatjes en 3 duiven van zijn eigen oude soort. Had Harm die 3 duiven van hem zelf niet meegegeven dan hadden die 18 late (Van Zon duiven) de beste uitslag van heel Nederland neergezet tegen 120.000 duiven. Harm vloog op deze loodzware Le Mans de 4e NPO met zo’n laatje.(Martina) en Harm behaalde nu de 2e beste uitslag van Nederland.

Het jaar daarna vloog één van deze laatjes op een loeizware Orleans, NO Wind en 32 graden de 1e NPO (Silverboy) en dit tegen 15.855 duiven (afd. 10 en 11 samen). Uit 2 bij aangeschafte duiven (broer en zus) kweekte Harm zijn Sunstar. Sunstar vloog op een loeizware derby Morlincourt de 1e nationaal tegen maar liefs 19.533 duiven.

Ook bij Harm liggen de Van Zon duiven aan de basis van veel NPO top noteringen en NPO overwinningen. Zie Website Vredeveld/Leemhuis.

 

Robert Leemhuis

Robert kwam als duivenvriend van Harm de eerste keer bij me op bezoek. Hij kocht ook enkele laatjes tegelijk met Harm. Nadat ik van Harm had gehoord dat Robert nogal wat pech had gehad en er enkele was kwijtgeraakt heb ik Robert twee late grijze/schimmels ter compensatie gegeven. Waaronder een laat broertje van Silverboy. Het daaropvolgende jaar won Robert de 1e NPO Arras tegen 11.406 duiven met een jonge duif uit dit broertje Silverboy, gekweekt met een andere Van Zon duif. Robert won op deze Arras ook nog de 2e NPO ook deze duif kwam uit 2 Van Zon duiven.

Het moge duidelijk zijn dat de Van Zon duiven een nieuwe dimensie hebben toegevoegd aan de combinatie Vredeveld-Leemhuis.

 

Ivo van Veen, Dalen

Ivo kocht een bonnetje en ik gaf hem een zoon van Kaja mee. Ik vertelde Ivo dat hij met die jonge doffer een heel hok op kon bouwen.

Enige jaren later kwam ik Ivo tegen bij Harm Vredeveld. Ivo bevestigde toen dat hij een superkweker had aan de jonge doffer. Hij had de jonge doffer “Martin” genoemd.  “Martin”  mag met recht een superkweker worden genoemd.

 

Co Eusman, Beek

Co kocht in 2007 6 jonge duiven uit mijn beste duiven en kruiste 4 van deze jonge duiven tegen zijn eigen beste duiven en hield een koppel Van Zon duiven zuiver tegen elkaar. In 2008 speelde Co op de 1e NPO vlucht met de jonge duiven gelijk de 1e NPO tegen 27.034 duiven. De 2e jonge duiven vlucht weer de 2e NPO en 2 op TT en zo ging het maar door, alle 6 bij mijn aangeschafte duiven gaven bij Co duiven die op TT hebben gevlogen. Co werd in de regio al snel mister Teletekst genoemd, kortom de Van Zon duiven hebben bij Co een hele reeks NPO topnoteringen en 1e prijswinnaars gebracht.

 

Stok de Haan, Dordrecht

In 2003 kreeg ik van ex( Dupont de Nemours) collega Frans Schuit uit Dordrecht een telefoontje. Hij vroeg mij of ik voor hem twee vrienden en clubgenoten uit Dordrecht wilde helpen. Ondanks hun inzet wilde het deze twee zwagers maar niet lukken om tot fatsoenlijke prestaties in de duivensport te komen. Ik vertelde Frans dat ik in principe iedereen wil helpen dus die twee zwagers ook. Een paar dagen later kwamen ze bij mij langs in Berkenwoude. Het bleken Johan Stok en Henk de Haan te zijn. Deze twee zwagers waren voor mij volslagen vreemden maar het klikte tussen ons. Ze bleken leergierig en luisterde twee avonden aandachtig naar alles wat ik te vertellen had. Toen ze duiven van mij wilde kopen vertelde ik hun dat ik dat niet wilde. Ik legde hun uit dat (omdat ze in Dordrecht woonde) ik dan onder de tafel gevlogen zou worden door mijn eigen duiven. Ze moesten daar hartelijk om lachen. Uiteindelijk besloot ik ze toch te helpen. Ik selecteerde al hun duiven waarvan er maar 10 overbleven. Ik gaf aanwijzingen hoe ze hun hok konden verbeteren en dat werd direct uitgevoerd door de zwagers. Ik leende ze (voor een redelijke vergoeding) 5 koppels duiven en samen met hun overgebleven 5 eigen koppels maakte ze in 2004 een herstart. Het was direct raak en ze vlogen op de eerste NPO vlucht Peronne met de jonge duiven de 1e NPO met een pure Van Zon duif(Mirjam). Een week later vlogen hun jonkies weer de 1e in de hele regio op Pont st Max (2e NPO en van de hele concourslossing). Johan Stok en Henk de Haan kwamen vanuit het niets met de Van Zon duiven (en de Van Zon adviezen) terecht in de absolute top van de Zuid-Hollandse duivensport.

Vooral Henk de Haan heeft tot zijn verhuizing en verkoop echt super gespeeld met zuivere en gekruiste Van Zon duiven. Stok en de Haan behaalde met de nakweek van mijn geleende duiven in slechts enkele jaren de volgende aansprekende overwinningen!!

Ze speelde o/a

 • 1e NPO Peronne    17.932 d
 • 1e NPO Ablis         14.331 d
 • 1e Prov Chalons     40.506 d jong en oud.
 • 1e Pont Max          17.884 d
 • 1e Creil                  19.996 d
 • 1e NPO Bourges    13.490 d (John Stok jr.) met kleindochter 1e NPO Peronne

En verder heel veel NPO teletekst noteringen.

Goed bloed liegt niet !!! en……beiden zijn modale liefhebbers, die met een kleine accommodatie en met relatief heel weinig duiven speelden. Henk kocht een bonnetje in 2004 en ik gaf hem daar een zoon voor uit mijn “Sprint 1” ( “Hayabusa King”). Henk kweekte daar achter elkaar een 2e NPO Creil ,een 2e NPO Blois,een 3e NPO Blois en een 4e NPO Ablis uit en dat tegen tienduizenden duiven

Leuk detail ,lees net dat de beste jonge duif van Nederland 2016 gekweekt is uit een rechtstreekse Stok/de Haan doffer. Een doffer met praktisch alleen Van Zon bloed (zijnde een zoon van mijn kweek duivin “Bonte Mirjam 1e NPO Bourges).

 

Gerrit Elskamp, Nunspeet

Gerrit kwam in 2006 op bezoek samen met Gerrit Lahuis, ze kochten 2 late jonge duiven uit mijn beste kwekers en later leende/huurde  Gerrit nog enkele topkwekers. Gerrit had zelf al geweldige duiven voor het programma spel maar ook Gerrit wilde beter presteren op de dagfond. Ook bij Gerrit duurde het niet lang voordat hij door had dat de Van Zon duiven iets extra hadden voor dagfond vluchten. Teletekst plaatsen op dagfond vluchten werd gemeen goed voor Gerrit met als hoogtepunt enkele jaren later het Nationaal kampioenschap dagfond. Gerrit en zijn helpers werden dus na inbreng van mijn duiven de beste dagfond spelers van heel Nederland!

 

Gebr Scheele, Terneuzen

Vader en zoon Scheele kochten maar enkele duiven en waren daar zeer succesvol mee. Met enkele duiven speelde ze op hun vlieghok en enkele duiven gingen direct naar het kweekhok. Zowel op het vlieghok als op het kweekhok voldeden de Van Zon duiven uitstekend. Diverse van hun toppers zijn gekweekt uit Van Zon duiven.

Vader en zoon Scheele zijn zeer tevreden over hun Van Zon inbreng.

 

Joh van ‘t Westende

Ook deze Zeeuwse liefhebber heeft enkele Van Zon duiven op zijn kweekhok en staat regelmatig op TT met de nazaten van zijn Van Zon duiven. In 2016 vloog hij maar liefst 8 keer op TT en de beste provinciale midfond asduif kweekte hij ook uit een Van Zon duif. Gekweekt uit één van de twee duiven die hij uit vriendschap en troost kreeg na de verschrikkelijke brand die hem enkele jaren terug trof en hem van het grootste gedeelte van zijn duiven beroofde.

Ook hij is meer dan zeer tevreden over de Van Zon inbreng.

 

Gebr van Beveren, Nieuw Namen

De gebroeders Marcel en All van Beveren kochten in 2008 een flink aantal jonge duiven en waren vanaf dag één succesvol met de Van Zon duiven. Top TT noteringen en veel 1e prijzen behaalde ze met zuivere en gekruiste Van Zon duiven.

 

Jos Nijman, Heemskerk

Ook Jos kocht bij mij enkele duiven en kruiste die met zijn eigen duiven, ook bij Jos waren de resultaten geweldig goed en maken de Van Zon duiven nog steeds deel uit van zijn kweekbestand.

1e prijzen provinciaal en NPO zijn hiervan het resultaat.

Recent kreeg ik dit bericht nog toegestuurd van Jos:

“Hoi Martin, allereerst de complimenten voor je Website en Blog.

Ik zag mijn naam staan bij de referenties en misschien heb je wat aan onderstaande aanvullingen. Verder veel succes dit jaar en dat we maar mogen ‘vlammen’ en plezier beleven aan onze prachtige sport. Ik las dat je de duiven ook niet direct binnen kreeg maar wel mooi vlot aankwamen, ook ik werk langzaam naar de midfond en dagfondvluchten toe, kreeg ze afgelopen week aan een touwtje maar de eerste duiven verspeelden minuten, toch nog 32 van de 43 nestduiven in de lijst.

Paar aansprekende prestaties;

De ‘585’ komt uit 13-926 (zn. van de crack). De 585 wordt in 2016 1e asduif Vitesse rayon B Afdeling 6. Wint in 2016 ook de 1e in de Afdeling op St Pont Max 6616 duiven.

De ‘26’ komt uit een kleinzoon van de Sprint/Hayabusha. De ‘26’ wordt Asduif Vitesse Rayon B 2010 en Asduif natour Rayon B 2011. Ze is winnaar van de grote prijs Parijs, 1e Nanteuil 2051 duiven, 3e Nanteuil 11889 duiven, 2e St Job 3188 duiven, 2e Pommeroeul 1750 duiven enz.

De ‘805’ halfzus van de ‘26’, ook uit de kleinzoon Sprint wint 2016  8e  T.T. Morlincourt 10420 duiven

De ‘173’ komt uit een kleindochter van de Sprint/Hayabusha en wordt 1e asduif dagfond 2012

Ook in de “748” winnares Vierzon, 1e N.P.O. 4804 duiven (2014) komen jouw bloedlijnen in voor.

Groet Jos.”

 

Combinatie Poelstra & Znn, Utrecht

Joseph en Douwe kochten in 2011 een hele ronde van de kwekers en speelde deze jonge duiven op de jonge duivenvluchten. Voor de vluchten werden de van “Zonnetjes” in een grote stap naar Baarle Nassau gebracht en daar praktisch zonder enige ervaring gelost. Nog geen 10 minuten later begon het te regenen en werd het donker als de nacht. De hele weg terug naar Utrecht zat Joseph en zijn maat Tinus in het noodweer en ze waren beiden bang dat geen duif ooit levend terug zou komen in Utrecht. Laat in de avond stopte de regen en direct daarna arriveerde er tegen het donker nog enkele  piepers en de volgende morgen om 10.00 was alles weer thuis. Ongelooflijk volgens Joseph, 14 dagen later overkwam Joseph hetzelfde en weer kwam alles thuis. Alleen daarvoor verdienen jouw duiven al een onderscheiding zei Joseph eens lachend. Toch wilde het niet echt goed lukken tijdens de eerste vluchten. Ik adviseerde Joseph om minimaal één keer per week zijn jonge duiven weg te brengen. Joseph vertelde mij dat hij het lappen(door veelvuldig lappen in het verleden) een beetje zat was. Het kostte me heel veel moeite om hem te overtuigen dat dit voor succesvol jonge duivenspel toch echt noodzakelijk is. Toen ik Joseph op een zaterdagmorgen aan de telefoon had vertelde hij me dat hij zijn/mijn jonge duiven op woensdag had gelapt. Ik garandeerde hem toen dat hij dan enkele uren later een werelduitslag neer zou zetten en de 1e prijs zou vliegen. Joseph liet me dat herhalen en zette zonder dat ik het wist de speaker van zijn telefoon aan. Enkele vrienden van Joseph hoorde mijn voorspellen dat Joseph enkele uren later de 1e prijs zou vliegen. Enkele uren later vloog Joseph op een prachtige vlucht de 1e provinciaal afd. 7 tegen 11.302 duiven.(later werd dit duifje moeder van hun 1e NPO Vierzon) En Joseph bleef super vliegen met op de eindvlucht een TT vermelding op Nat. NPO Sens( met halfzusje superstar 108). Joseph heeft enkele Van Zon duiven op het kweekhok geplaatst en gekruist tegen kinderen van zijn Blauwe Brouwers. De resultaten zijn ongelooflijk,  een hele reeks topvliegers op de ochtendlossingen. Joseph kweekte uit zijn Van Zon duiven gekruist met Joseph’s eigen duiven al 2 NPO overwinningen en een hele reeks top teletekst noteringen. Ik denk en ben er zelfs van overtuigd dat er nog heel wat zullen volgen.

 

Henk v/d Haar, Nijkerk

Henk kocht een aantal jonge duiven van mijn kwekers. Ik koppelde bij Henk mijn eigen duiven en koppelde een jonge Van Zon doffer tegen een wat oudere duivin die Henk had gekocht bij Comb. Braad de Joode. Henk en zoon Mike kweekte hier een prachtig blauw duifje uit. Dit duifje (Karin) vloog als jaarling (na maar liefs 4 nachten mand ) de 1e NPO Chateaudun tegen maar liefs 50.000 duiven.

Prachtig detail op dezelfde vlucht wint vader en zoon Ivo van Veen de 1e prijs tegen 25.487 duiven over de 3 noordelijke provincies. Ook deze duif was gekweekt uit een Van Zon duif namelijk de “Martin” een jonge duif die ik Ivo had gegeven op een bon. “Martin” heeft bij de familie Van Veen zijn kweekwaarde tot op het hoogste niveau bewezen.

 

Piet en Hans van Zon, Krimpen a/d Ijssel

Piet en zoon Hans zijn na kennismaking vanaf dag één vrienden geworden, al meerdere jaren help en adviseer ik deze sympathieke vader zoon combinatie. Enkele jaren terug wisten ze nog de titel fondkampioen van Zuid-Holland te behalen. Piet en Hans zijn uitstekend geslaagd met de inbreng van mijn duiven. Ook daar brachten mijn duiven diverse TT noteringen en 1e prijswinnaars.

 

P.M. Kuiper & zonen, Nieuw-Roden

Vader Martin en zoon Patrick Kuiper uit Nieuw-Roden kochten enkele Van Zon duiven bij liefhebbers die reageerde op hun advertentie Van Zon duiven te koop gevraagd. Ze kruiste deze Van Zon duiven met hun eigen Koopman duiven en het was gelijk raak. Uit een Van Zon duivinnetje kweekte ze hun” Invicibel”  807. Deze superduif werd de beste midfond duif van afd. 10 en vloog de ene na de andere kopprijs. Enkele jaren later kocht Martin nog een Van Zon duif onderweg en kweekte daar ook direct weer een asduif in groot verband uit.

 

Hans en Jenny Kramer, Zeist

Hans en Jenny kan ik ook tot mijn vrienden rekenen, zij brachten enkele Van Zon duiven op hun kweekhok en ook daar voldeden deze Van Zon duiven uitstekend aan hun verwachtingen. Jaarlijks verhuizen er wel enkele van ‘Zonnetjes” naar Zeist. Hans en Jenny behoren al jaren tot de betere spelers van Zeist.

 

Martin Borsje, Papendrecht

Martin kocht enkele jaren terug enkele duifjes in Berkenwoude en kweekte daar wat jonge duiven uit die naar zijn duivenvriend Teun Huibers gingen. Vanaf dag één voldeden deze van Zonnetjes bij Teun op zijn kampioenenhok. Dit jaar werden de van Zonnetjes als jaarling bij Teun uitgetest. Ze vlogen zowel van Chateauroux als van Ruffec gelijk de 1e prijs in de club en mooi vroeg in Zuid-Holland.

Wat goed is komt snel!!

 

Gero en Evelien Dijk, Alblasserdam

Ook Gero en zijn vader Theo Dijk kochten bij mij wat duiven (later leende ik ze ook nog enkele duiven) Ook daar was het gelijk goed raak en zowel bij Gero als bij vader Theo vlogen de kinderen van mijn duiven 1e prijzen en top noteringen TT en provinciaal.

 

Jaap Bol, Alblasserdam

Jaap en Joke zijn in de loop der jaren ook vrienden geworden. Ik verkocht Jaap nu al weer een aantal jaren terug een paar duifjes. Er zat een klein geblokt blauw duifje bij met schitterende diep rode ogen.

Ik had dit duifje gekweekt uit dezelfde moeder als waar ik de moeder van de “Jonge Baron” uit kweekte (mijn “Stayer”Steketee duivin.).Jaap kweekte hier in korte tijd een aanzienlijk aantal top duiven uit. Ook adviseer ik Jaap al jaren en help hem bij de selectie en dat tot beiden tevredenheid.

 

Rik Ros, Lekkerkerk

Toen Rik stopte met het programma spel kocht ik nogal wat duiven van hem. Rik had een super duivin gekocht bij Kees Bosua uit het “Autokoppel” en daar met een geleende duif van Jan Ouwerkerk (broer Ballerini Bosua) een top duif uit gekweekt (het “Zitterje”). Er was echter een behoorlijk probleem, de doffers uit dit koppel presteerden niet. Toch probeerde ik alle jongen uit dit koppel te kopen. Ik kocht ze op één na allemaal bij Rik. Dat duifje dat ik niet kocht was gewond geweest en heb ik toen eigenlijk nooit gezien. Ik vroeg Rik of hij nog meer duiven uit dit koppel wist te zitten. Zijn schoonvader Jan Ouwerkerk en zijn vriend Henk Spiering hadden ook nog een zoon uit dit koppel zitten. De doffer van Jan Ouwerkerk (super Jan) en van Henk Spiering(Super Henk) kwamen naar Berkenwoude en hebben daar samen met een andere broer die ik bij Rik kocht (super Rik) jarenlang top duiven gekweekt. De moeder van deze duiven het “autokoppel duivinnetje”had Rik al verkocht aan Jan Hermans. Door bemiddeling van Kees Bosua kon ik dat duivinnetje bij Jan Hermans terug kopen. Ze heeft nog jaren bij mij gekweekt en haar bloed stroomt nog door heel veel van mijn beste duiven. Het gewonde duifje uit dit koppel werd het volgende jaar door Rik ingekorfd op een korte overnacht vlucht. Ze vloog daar gelijk de 1e prijs in het inkorf centrum en steen vroeg nationaal. Dat bleef ze doen en ze vloog tot ieders grote verrassing de ene naar de andere kop prijs op de overnacht fond vluchten. Na een hele reeks kop prijzen werd ze ingekorfd op een ochtend lossing vanuit Montauban. Cees van de Poel had een auto gesponsord op deze vlucht en deze auto werd gewonnen door dit kleine super gespierde blauwe duivinnetje van Rik. Ze werd voortaan door Rik het “autoduifje” genoemd. Ze werd dat jaar ook nog 2e beste overnacht fond duif van heel Nederland. En Rik werd door haar prestaties kampioen overnacht van Noord en Zuid-Holland in 2005. Vriend en vijand waren het over eens dat ik het aardig goed had gezien om al haar broers en zussen te kopen nog voor dat het ‘autoduifje” (pure Bosua) bewees waartoe snelle duiven met goede spieren in staat zijn! Ik heb met Rik ook nog een zoon Ballerini x asduifje (Bosua) geruild voor een Steketee doffer die ik bij Sjaak zelf uitgezocht had. Van die ruiling zijn we beiden beter  geworden. Maar het beste is Rik geslaagd met een zwaar ingeteeld Steketee duivin van mijn hok. Rik was altijd onder de indruk van dit super mooie duifje. Ik besloot dit duifje op een gegeven moment aan Rik te schenken. De overnacht was voor mij in die periode maar bijzaak en deed daar amper op mee en Rik was net met de overnacht begonnen. Rik kweekte uit dit cadeautje een jaar later de 1e nat Bergerac tegen 14.429 duiven duiven en enkele jaren later nog eens de 1e nat Pau. Me dunkt een prachtig geschenk !!

 

“Hayabusa King”

Over deze duif is nogal wat verwarring ontstaan en dit kan ik nu dankzij dit medium direct oplossen.

In 1999 kweekte ik een kras-doffer uit twee kleinkinderen van de “79” van Dirk Verstoep. Deze doffer vloog als jonge duif redelijk maar mocht blijven door zijn prima bouw en afstamming. Als jaarling vloog hij redelijk met een paar kop prijzen. Als twee jarige was hij vertrokken en speelde super op alle afstanden. Hij vloog maar liefs 6 eerste prijzen in groot verband. Marcel Sangers en Paul Ung hebben deze doffer in 2004 van mij gekocht. Echter pas nadat ik er eerst nog met mijn beste duivinnen een behoorlijk hoeveelheid jongen van gekweekt had. Ik heb nog steeds een dochter van hem uit 2004 op mijn kweekhok, een top duivin waar ook toppers uitkomen o/a Hennie, Dorethe en Ronny zijn kinderen van haar. Omdat deze doffer op Duffel met prachtig weer tegen heel Zuid-Holland de 1e vloog gaf ik hem zijn naam “Sprint 1”.Bij Marcel kreeg mijn doffer een andere naam en identiteit. Zijn naam werd Hayabusa King en zijn identiteit werd Sangers/Janssen. Wat deze doffer bij Marcel gekweekt heeft is algemeen bekend. Op Pipa was dit jaar te lezen dat zijn hedendaagse prestatie duiven nog van deze doffer afstammen.

 

Jan Wippert, Sint Hubert

Jan kocht een paar jaar terug enkele duifjes en ook met Jan had ik een fijne klik er werden ook enkele duiven uitgeleend.

en ook Jan is zeer tevreden over zijn Van Zon inbreng.

Een van zijn jonge Van Zon duivinnetjes gaf al snel een echte topper.

De volgende 1e prijzen heeft de 13-4166127 ‘Magic Leon’ gevlogen:

 • 1e Laon van 1.072 duiven
 • 1e Sezanne van 2.081 duiven , tevens 3e van 11.754 duiven
 • 1e Sezanne van 539 duiven
 • 1e Laon van 1.891 duiven,  tevens 1e van 7.732 duiven
 • 1e Gien van 110 duiven
 • 1e Tessenderlo van 1.022 duiven, tevens 1e van 8.049 duiven

Een andere duif uit het zelfde koppel liet bij Bernard van Oerle zien ook te kunnen kweken.

En kweekte,

 • 1e pr 3891 p
 • 1e pr 3964 p
 • 1e pr 3858 p
 • 2e pr 3119 p
 • 2e pr 2281 p
 • 2e pr 2675 p
 • 4e pr 1792 p
 • 4e pr 1225 p
 • 4e pr 7189 p.

Uit ditzelfde koppel kocht Steef Duin een jonge doffer en ook die presteerde top tot ruim 700 km.

Toen ik eens bij Steef uitgenodigd was voor zijn verjaardag had die doffer (als cadeautje voor Steef op zijn verjaardag)

de 1e prijs in groot verband gewonnen.

 

Ik ben ervan overtuigd dat ik nog veel mensen ben vergeten of dat ik de details niet meer weet.

Laat me weten of ik jou / jullie niet heb vermeld, zodat dit bij de referenties kan worden geplaatst met de details.

Martin van Zon

 

Hieronder nog enkele reportages over behaalde referenties

 

Bernard van Oerle

Bernard stuurde mij recent deze referentie:

“Ik heb een lijstje gemaakt met alle 1e prijzen in CC verband. Dit is niet compleet omdat ik helaas niet alles kan achterhalen. Maar dit zijn ze dan,

1e NPO Bourges 6080 duiven

1e Strombeek    4702 duiven

1e Peronne         1994 duiven

1e Wolvertem    3260 duiven

1e Quievrain       2675 duiven

1e Strombeek     3819 duiven

1e Pommeroeul 3946 duiven

1e Strombeek     3858 duiven

1e Sazanne          1700 duiven

1e Nanteuil          1771 duiven

Deze 1e prijzen zijn behaald door kinderen uit bij jouw gehaalde duiven, zuiver of gekruist met iets anders. Zoals gezegd is deze lijst niet compleet en er zijn naast deze 1e prijzen nog veel meer kopprijzen behaald, ook op de NPO vluchten zoals uit bijvoorbeeld 1e NPO Bourges 6080 duiven en de 2e NPO Blois 4413 duiven en 13e NPO Chareauroux 5620 duiven. Maar ook op de gewone afdelingsvluchten zoals het afgelopen jaar nog de 6e Pont St. Maxence tegen 12.894 duiven en de 7e,10e en 11e Niergnies tegen 7000 duiven ( de 6e,10e en 11e prijs zijn alle drie kleinkinderen van mijn Kyara en de 6e is een achterkleinkind van haar. Kyara komt uit De Blauwe 51 welke een zoon is van de 04-625 zoon Sprint x 04-425 Schone Kweekster. Deze was gekoppeld met mijn Kyra, 1e NPO Bourges.  Deze Kyara is op dit moment mijn stammoedertje. Ik schat dat zij in 80% van mijn duiven wel te vinden is.

Ik heb in 2015 eitjes verkocht aan Gert Jan Kroes. Hierbij zaten ook 2 eitjes van Kyara toen gekoppeld aan De Tom (Die heb jij dat jaar van mij terug gekocht). Uit deze twee eitjes komen zijn 927 en 928. Beide hebben goed gevlogen bij hem als jong en als jaarling. Als jaarling heeft hij uit beide voor het vliegen begon wat jongen gekweekt. Na de laatste jonge duivenvlucht werden de duifkampioenen jong bekend en wat bleek, het jong uit de 928 was 1e duifkampioen geworden en een jong uit de 927 8e duifkampioen. Niet in de club maar in de kring! En dit tegen liefhebbers zoals bijvoorbeeld Henk Scheffel. Toch niet de minste! Beide duifkampioenen dus weer kleinkinderen van Kyara. Toch leuk!

In de bijlage zal ik nog wat stamkaarten mailen zodat je goed kan zien welke van jouw duiven bij mijn het belangrijkst zijn gebleken. Ik hoop dat je met deze info wat kan en anders hoor ik het wel van je.

Doe iedereen de groeten van mij en ik spreek je nog.

Groet, Bernard.”